První francouzské muzeum sýrů v Paříži

15.06.2024

Město světel, Paříž, opět potvrzuje svoji gastronomickou prestiž otevřením prvního francouzského muzea sýrů. Tento pátek 14. června se brány Musée du Fromage poprvé otevřely veřejnosti a lákají jak místní obyvatele, tak turisty k nezapomenutelnému zážitku, který oslavuje jednu z nejdůležitějších kulinářských tradic Francie.

Muzeum se nachází v srdci historické Paříže, na malebném ostrově Île Saint-Louis 39 rue Saint-Louis , jen pár kroků od slavné katedrály Notre Dame. Umístění je samo o sobě výjimečné – kamenná budova ze 17. století nabízí autentickou atmosféru, která propojuje návštěvníky s minulostí.

Co může návštěvník očekávat při vstupu za 20 € za dospělého a 10 € za dítě? Především fascinující cestu do světa sýrů. Interaktivní expozice poodhalí tajemství historie jednotlivých odrůd a regionů, ze kterých pocházejí. Pro milovníky sýra je připraveno také množství ukázek výroby, kde uznávaní francouzští sýraři předvedou svoje dovednosti a vysvětlí, jak se z jednoduchého mléka stává lahodný sýr.

Jedním z hlavních lákadel muzea je možnost zúčastnit se ochutnávky různých sýrů, kde se návštěvníci naučí rozpoznávat jemné nuance chutí, které jsou často přehlíženy. Studenti zemědělství a zemědělci mají dokonce vstup zdarma, což dává jasně najevo důležitost vzdělávání budoucích generací v oblasti tradičního sýrařství.

Pierre Brisson, zakladatel muzea, je nejen ukázkovým sýrařem, ale i zapáleným propagátorem sýrové kultury. Jeho sen, který plánoval více než deset let, se nyní stal skutečností a nabízí malý kousek venkovského života uprostřed pulzující Paříže. Podle Brissona je důležité předat mladým lidem tuto dovednost, která by jinak mohla zmizet.

Muzeum také vzdává hold významným historickým osobnostem, které obdivovaly francouzský sýr. Na pamětní desce se můžete dočíst slavný citát generála de Gaulla, který se ptá, jak lze vládnout zemi s tolika druhy sýrů, nebo citát Winstona Churchilla, který během druhé světové války poznamenal, že země schopná vyprodukovat tolik různých sýrů nemůže zemřít.

Agathe de Saint-Exupéry a Guillaume Gaubert, renomovaní sýraři, budou návštěvníkům vysvětlovat celý proces výroby sýra, od "čtení" mléka po finální zrání. Tím návštěvníkům umožní pochopit, jak každý malý detail ovlivňuje konečný produkt. Toto "živé muzeum" tak nabízí jedinečný pohled na terroir, neboli jedinečný vztah mezi půdou, prostředím a lidskou činností.

Francie je zemí s bohatou sýrovou tradicí, pyšnící se 56 oficiálními sýrovými apelacemi a odhadovanými 1 500 různými druhy sýrů. Každý Francouz sní průměrně 20 až 27 kg sýra ročně, což svědčí o silné kultuře a lásce k tomuto lahodnému produktu.

Pokud plánujete návštěvu Paříže, nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost ponořit se do světa francouzských sýrů v Musée du Fromage. Rezervujte si svoji návštěvu již dnes a objevte tajemství, která se skrývají za každým kouskem sýra. Kdo ví, možná vás návštěva inspiruje k tomu, abyste se sami stali sýrařem!